• Start
  • Magazine
  • En inblick i den kreativa världen hos Bonni Bonne-grundaren och formgivaren Shalony van Stralendorff

En inblick i den kreativa världen hos Bonni Bonne-grundaren och formgivaren Shalony van Stralendorff

Hemma Hos, Inspiration

23.06.07

Att påbörja nya äventyr och omfamna djärva förändringar är ofta en väsentlig del av den kreativa resan. För den skandinaviska formgivaren Shalony van Stralendorff, innebär flytten hon gjort nyligen från sitt tidigare hem i Sundsvall till den pulserande staden i Stockholm en betydelsefull förändring. Det handlar inte bara om ett byte av adress, flytten representerar även begynnelsen till ett spännande nytt kapitel i hennes liv.

"Mitt nuvarande hem är lite som en mellanlandning där jag vill testa Stockholm som stad. På lång sikt är tanken att ersätta min lägenhet i Sundsvall med ett permanent boende i Stockholm", uttrycker Shalony.

Hennes resa inom designvärlden har sin utgångspunkt i en inneboende kreativ gnista som varit tydlig ända sedan barndomen. Som femåring arrangerade hon omsorgsfullt sakerna på filten för familjens trädgårdspicknick, där hennes passion för estetik och detaljer tydliggjordes. En passion som hon själv tror ständigt gavs näring och vidareutvecklades under uppväxten med två kreativa föräldrar.

“Jag har alltid varit intresserad av att göra min omgivning till en vackrare plats på olika sätt. Min kreativa passion har alltid funnits där helt okonstlat. Där det är detaljerna som räknas och oftast är avgörande för att det ska kännas bra.”

Utbildning spelade en central roll i formandet av Shalonys karriärbana. Hennes gymnasieår inom ett hantverksprogram ledde henne vidare till en kandidatexamen från Textilhögskolan i Borås. En berikande sex månaders praktikperiod med textilier i Indien gav henne värdefull internationell erfarenhet. Efter återkomsten till Sverige ledde Shalonys ambitiösa natur henne till att starta sitt eget företag, vilket varit en livslång dröm.

För tre år sedan ledde en återupptäckt vänskap med barndomsvännen Emelie Ivarsson till skapandet av 'Bonni Bonne.' Deras livsstilsvarumärke var en sammanslagning av deras samlade expertis och gemensamma passion för form, gastronomi, hantverk och natur. Ambitionen med Bonni Bonne är att lyfta fram några av Norrlands traditioner där genuint hantverk och uråldrig kunskap presenteras i nya sammanhang, i en mer modern tappning.

"Med Bonni Bonne arbetar vi med mötet mellan poetisk och tidlös estetik, där våra produkter skapas utifrån vardagliga behov."

Shalony van Stralendorff

Shalony finner inspiration från naturens ursprungliga skönhet och de äkta materialens lockelse samtidigt som hon beskriver att hennes kreativitet kommer till sin rätt i mötet med begränsningar. Denna beundran för naturen sträcker sig till hennes personliga stil och estetik i hemmet, där hon omger sig med betydelsefulla föremål och minimalistiska, genomtänkta detaljer. Shalonys relation till naturen gör sig även tydlig genom de egenskördade råvarorna som fyller hennes kylskåp och skafferi, något som hon tror att många i hennes närhet förknippar med hennes hem.

"Min minimalistiska sida vägleder mig ofta i mitt val av inredning vilket gör att jag alltid väljer objekt av kvalitet där valen är väl avvägda och genomtänkta. Sedan omger jag mig gärna med föremål som jag har en personlig koppling till såsom en fin plats jag varit på eller till personer jag tycker om.”

För Shalony representerar skandinavisk design samspelet mellan traditionellt hantverk och tidlös estetik, inramat av medvetna materialval som respekterar naturen. Det är ingen överraskning att hennes personliga stil speglar detta ethos - enkelt, jordnära och subtilt elegant.

När hon betraktar bredare designparadigmer uppskattar hon formgivningens allomfattande natur i våra liv, som berikar våra upplevelser både från funktionella och själsliga perspektiv. Ingegerd Råman, en av Orrefors kända formgivare, har en speciell plats i hennes hjärta för sin ödmjuka personlighet och exemplariska färdigheter som formgivare.

"Jag föddes och växte upp i Holland och förknippade tidigt Sverige med varumärken som Orrefors, Kosta Boda och IKEA. För mig representerar Orrefors tidlösa produkter av hög kvalitet och dess fantastiska formgivare."

Med en uppskattning för glasets mångsidighet och dess förmåga att förhöja njutningen av en dryck, beskriver hon Intermezzo Gold Champagneglas formgivet av Erika Lagerbielke som elegant, lyxigt och klassiskt. När Orrefors i år firar sitt 125-årsjubileum ser hon fram emot att lära sig mer om dess rika historia och arv, djupt kopplat till vad Shalony värderar högt som formgivare - tidlös estetik och traditionellt hantverk kombinerat med modern innovation, inspirerad av naturen och äkta material.