Sök

Michelinkrogar väljer Orrefors

Historiskt perspektiv, Inspiration

21.09.20

Världens bästa restauranger använder Orrefors

Världen bästa restuaranger använder Orrefors

Går vi utanför Sverige och letar efter världens bästa restauranger behöver vi bara åka över Öresund. Noma i Köpenhamn fortsätter stå på prispallen i prestigefyllda restaurangguiden S.Pellegrino’s The World’s 50 Best Restaurants. För att bli bland dem bästa krävs också världens bästa dryckesupplevelse, där är Orrefors stolta att erbjuda vinglasserien Difference med ett kristallglas för varje smaktyp och mognadsgrad. Serien är munblåst i Småland och formgiven av glasprofessor Erika Lagerbielke i nära samarbete med vinskribenten Bengt-Göran Kronstam.

Restaurangvärldens mest prestigefyllda listor ”S. Pellegrinos The World’s 50 Best Restaurants” tillkännages årligen av brittiska magasinet Restaurant i London. Över 800 professionella restaurangpersonligheter världen över får säga sitt vilket gör att utmärkelsen har enormt hög status i branschen. Samtliga jurymedlemmar får rösta på fyra restauranger i sin egen region samt på tre restauranger utanför den. De måste också ha ätit på den restaurang de röstar på under de senaste 18 månaderna.

Läs mer Top 50 World best restaurants, S Pellegrino Guide

2021

1. Noma, Copenhagen (Denmark)

6. Frantzén, Stockholm (Sweden)

– Den främsta anledningen till att vi valde Orrefors Difference var dess vackra, enkla och organiska form. Designen uppfyller våra krav på ett glas som inte stör det väsentliga, vinet i detta fall, med detaljer som tar fokus bort från sammanhanget.

Lau Richter, VD för Noma i Köpenhamn

Michelinkrogar väljer Orrefors

Stjärnregn över svenska krogar i Guide Michelin. Stjärnorna letar sig också ut från storstäderna och ut till Tranås, Växjö och Borgholm på Öland. Gemensamt använder flertalet av gourmetkrogarna kristallglas från Orrefors.

Extra hedervärt är att PM och Vänner i Växjö blir första Småländska restaurang att krönas med en stjärna för ”exceptionellt bra restaurang i sin kategori”. Michelinguiden skriver att PM och Vänner får stjärnan för ”sina sofistikerade rätter baserade på skog, sjö och äng”. PM och Vänner har serverat vin till mat och vinälskare i Orrefors kristallglas sedan starten 1992.

Oaxen Krog i Stockholm fick 2015 sin andra stjärna i Guide Michelin och blir därmed ”värd en omväg” enligt guiden. Oaxen väljer unika råvaror från dess absoluta närområde till nordens yttersta gränser där kvalitet, smak, hållbart lantbruk och human djurhållning är det som krävs för att få hamna i deras kök. Som flertalet andra ledande restauranger använder Oaxen uteslutande Orrefors kristallglas.

Nu när jag har vant mig vid att dricka ur och hålla i ett Differenceglas känns alla andra glas klumpiga.

– Agneta Green, ägare Oaxen Krog Och Slip i Stockholm

Läs mer Michelinguide Sverige

2021

*** Frantzén, Stockholm

* PM och Vänner, Växjö

Orrefors glas är helt unika i design och hantverk- självklara tillsammans med modern svensk gastronomi.

Per Bengtsson, kreativ ledare och gastronomiskt ansvarig på PM och Vänner, Växjö

Michelinkrogar i Sverige

Orrefors finns representerade på Sveriges främsta restauranger och har många fina samarbeten med de restauranger som går under "fine dining" och experiment mat- och totalupplevelse. Våra restauranger väljer att jobba med det svenska varumärket och Orrefors är därför ett naturligt val utifrån hantverk och designarv. 

Tre stjärnor

Frantzén – Orrefors

Två stjärnor

Vollmers - Orrefors

Oaxen Krog  – Orrefors

Gastrologik – Orrefors

Aloë

En stjärna

Hotell Borgholm – Orrefors

Restaurang 28+

Bhoga

Koka – Orrefors

SK Mat & Människor – Orrefors

Project

Ekstedt

Operakällaren – Orrefors

Shusi Sho

Agrikultur

Etoile – Orrefors

Aira

Äng

PM & Vänner - Orrefors

Frantzén no 6 bland världens bästa restauranger. Och tre Michelinstjärnor. En kulinarisk superstar.

Orrefors