Sök

Orrefors har alltid handlat om att blicka framåt. I jakt på nya tekniker, uttryck, former – och formgivare. Nyfiken på att upptäcka fler av glasets oändliga möjligheter.

Redan från början har vårt signum varit att föra samman traditionellt hantverk med samtidens visionärer. Att förena historia med nutid – för att forma framtiden. Denna formel har resulterat i några av våra största framgångar.

När vi nu firar Orrefors 125-årsjubileum siktar vi på att nå ut till en större publik än någonsin tidigare. Förutom att återlansera valda delar av vår omfattande katalog, etablerar vi ständigt nya samarbeten med ledande designers.

Välkommen att följa Orrefors i vårt arbete för att flytta fram gränserna för glas och design och genom detta skapa ikoniska produkter för kommande generationer.

Vi fortsätter firandet av Orrefors jubileum med att uppmärksamma en av våra mest hyllade formgivare – Erika Lagerbielke. Ett särskilt fokus riktas mot champagneglasen i guldnyans, från den ikoniska servisglasserien Intermezzo, som förgyller Orrefors 125-årsfirande.

Intermezzo Gold

Orrefors glasblåsare och Erika Lagerbielke har länge försökt addera guldpigment till Intermezzos karakteristiska design. Inför Orrefors stundade 125-årsjubileium lyckades ambitionen och Intermezzo Guld blev en del av den ikoniska servisglasserien Intermezzo som lanserades första gången 1984. Beroende på ljus och vinkel ger guldnyansen ibland sken av att vara transparent och ibland helt koncentrerad som om glaset är fyllt av guldstoft.

Champagneglasen i Intermezzo Guld framhäver ett samspel mellan guldnyansen och drycken som förhöjer både känslan och presentationen något alldeles extra. Lanseringen av de nya champagneglasen sammanfaller även med att Orrefors och Erika Lagerbielke firar 40 års samarbete. Fyra decennier fyllda med imponerande specialprojekt och utmärkelser för sina servisglaskollektioner. Erikas fascination för glas började i hennes barndom och utvecklades till en livslång relation med materialet och forskning av poetisk funktionalism. Under hösten 2023 utökas Intermezzo Guld-serien med fler servisglas.

"Jag designar för alla sinnen. Glaset ska framhäva drycken, ha bra balans och dessutom vara en fröjd för ögat."

Erika Lagerbielke

Orrefors historia

Lyhördheten för människors behov av skönhet till vardag och fest har gjort att Orreforsglaset har överlevt mer än hundra år. Än idag producerar Orrefors både industriellt tillverkad glasdesign och design objekt av yppersta kvalité. Med konstnärerna i centrum blev 1920-talets innovativa former och uttryck vägledande för bruket. Idag är det samtidens konstnärer och designers som tolkar sin tid genom glaset.

Orrefors historia är berättelsen om hur de enklaste av råvaror – kalk, sand och soda – blir till storslagna glasobjekt. Skogen var bränslet, konstnärerna gjorde Orrefors glas världsledande.