Sök

Orrefors har alltid handlat om att blicka framåt. I jakt på nya tekniker, uttryck, former – och formgivare. Nyfiken på att upptäcka fler av glasets oändliga möjligheter.

Redan från början har vårt signum varit att föra samman traditionellt hantverk med samtidens visionärer. Att förena historia med nutid – för att forma framtiden. Denna formel har resulterat i några av våra största framgångar.

När vi nu firar Orrefors 125-årsjubileum siktar vi på att nå ut till en större publik än någonsin tidigare. Förutom att återlansera valda delar av vår omfattande katalog, etablerar vi ständigt nya samarbeten med ledande designers.

Välkommen att följa Orrefors i vårt arbete för att flytta fram gränserna för glas och design och genom detta skapa ikoniska produkter för kommande generationer.

Vi inleder Orrefors jubileum med att fokusera på en formgivning och formgivare som tveklöst personifierar Orrefors varumärkegrund: Skandinaviskt, innovation, funktion, hantverk, tidlös estetik och hållbar kvalitet. 

Under Q1 firar vi den ikoniska serien Cut in Number av Ingegerd Råman.

Cut in Number

Slipat glas har alltid varit en central komponent i Orrefors ypperliga glashantverk. När Ingegerd Råman formgav Cut in Number, använde hon just den tekniken som utgångspunkt – och tog den i en ny riktning. När traditionen är polerade skär, lät Ingegerd istället skärens ytor förbli matta. Effekten är att det geometriska mönstret som slipats i kristallglaset framträder med extra tydlighet.

 

Cut in Number är en serie bestående av fyra cylindriska former: skålar och vaser, som alla kommer med två olika mönsterbilder. När ljuset faller på det klara glaset med sina noggrant slipade linjer, uppstår ett möte som är lika delar matematik och poesi. Cut in Number introducerades första gången 2021.

 

Ingegerd Råman är ett namn för alla som följer samtida skandinavisk design, och är känd för sin tidlösa, eleganta och funktionella formgivning. Orrefors har haft förmånen att samarbeta med Råman i många år, vilket har resulterat i några av våra mest ikoniska kollektioner.

 

Cut in Number är ännu ett exempel på Råmans klockrena vision, med dess karaktäristiska omsorg för detaljer, vackra linjer och återhållsamma design.

”Min design är tydlig – med materialet i fokus och allt överflödigt bortskalat. Det som återstår är en självklar funktion och enkelhet. I brukbara ting finns en komplexitet. Det som inte är välgjort avslöjas direkt.” - Ingegerd Råman

Orrefors historia

Lyhördheten för människors behov av skönhet till vardag och fest har gjort att Orreforsglaset har överlevt mer än hundra år. Än idag producerar Orrefors både industriellt tillverkad glasdesign och design objekt av yppersta kvalité. Med konstnärerna i centrum blev 1920-talets innovativa former och uttryck vägledande för bruket. Idag är det samtidens konstnärer och designers som tolkar sin tid genom glaset.

Orrefors historia är berättelsen om hur de enklaste av råvaror – kalk, sand och soda – blir till storslagna glasobjekt. Skogen var bränslet, konstnärerna gjorde Orrefors glas världsledande.