Orrefors har alltid handlat om att blicka framåt. I jakt på nya tekniker, uttryck, former – och formgivare. Nyfiken på att upptäcka fler av glasets oändliga möjligheter.

Redan från början har vårt signum varit att föra samman traditionellt hantverk med samtidens visionärer. Att förena historia med nutid – för att forma framtiden. Denna formel har resulterat i några av våra största framgångar.

När vi nu firar Orrefors 125-årsjubileum siktar vi på att nå ut till en större publik än någonsin tidigare. Förutom att återlansera valda delar av vår omfattande katalog, etablerar vi ständigt nya samarbeten med ledande designers.

Välkommen att följa Orrefors i vårt arbete för att flytta fram gränserna för glas och design och genom detta skapa ikoniska produkter för kommande generationer.

Orrefors 125-årsjubileum går inte att fira till fullo utan att belysa en av Orrefors allra festligaste serier – Nobel av Gunnar Cyrén.

Nobel

1991 designade Gunnar Cyrén den servis som än idag dukas fram på den årliga Nobelfesten i Stockholms stadshus – en enastående galakväll där inbjudna pristagare från hela världen firar tillsammans med över 1 000 gäster, däribland den svenska kungafamiljen, högt uppsatta politiker, vetenskapsmän och konstnärer. Serien från Orrefors, som är munblåst i Sverige och handmålad med detaljer i äkta 22-karats guld, består av vinglas, ölglas, champagneglas, en kanna och en karaff. Hela Nobel-servisen är idag högt eftertraktad som samlarobjekt, såväl i Sverige som internationellt.

Gunnar Cyrén (1931–2013) var en svensk glaskonstnär, silversmed och industridesigner. Han var utbildad vid Konstindustriella skolans metallfack i Stockholm.

Cyrén anställdes vid Orrefors glasbruk 1959, och blev tio år senare dess designchef. Bland hans stora arbeten för Orrefors märks bland annat sextiotalsserien Popglas och Nobelservisens glas, som han formgav för Nobelprisceremonins middagar 1991. Glasen används än idag vid dessa årliga middagar och finns fortfarande i Orrefors sortiment.

Gunnar Cyrén belönades med en rad utmärkelser, bland andra Kungastipendiet, Lunning-priset och Prins Eugen-medaljen. År 1992 tilldelades han professors namn av Sveriges regering.

Orrefors historia

Lyhördheten för människors behov av skönhet till vardag och fest har gjort att Orreforsglaset har överlevt mer än hundra år. Än idag producerar Orrefors både industriellt tillverkad glasdesign och design objekt av yppersta kvalité. Med konstnärerna i centrum blev 1920-talets innovativa former och uttryck vägledande för bruket. Idag är det samtidens konstnärer och designers som tolkar sin tid genom glaset.

Orrefors historia är berättelsen om hur de enklaste av råvaror – kalk, sand och soda – blir till storslagna glasobjekt. Skogen var bränslet, konstnärerna gjorde Orrefors glas världsledande.