Sök

Erika Lagerbielke – 40 år med Orrefors

En formgivares perspektiv, Orrefors Stories, Utställning

22.10.10

Den här hösten hyllar vi formgivaren Erika Lagerbielkes framgångsrika fyrtioåriga karriär vid Orrefors. Fyra decennier fyllda med imponerande specialprojekt och priser för sina servisglaskollektioner. Erikas fascination för glas började i hennes barndom och utvecklade till en livslång relation med materialet och forskning av det poetiska funktionalism.

Erika Lagerbielke är född och uppvuxen i Stockholm, i en familj med konstnärligt påbrå. Modern var textilkonstnär och rektor på Konstfack, fadern grafisk designer. Erika provade glasblåsning under sin tid på Konstfack men bestämde sig för att lämna hantverket till hantverkarna och fokusera på design. Hennes följsamt eleganta formspråk och känsla för glaset och färgen gjorde att hon anställdes vid Orrefors redan under studietiden 1982 och fick ett snabbt genombrott redan 1984 med serien Intermezzo, en långvarig storsäljare.

”Åttiotal är åttiotal och det var mycket färg”, säger Erika Lagerbielke. ”Jag anställdes för min känsla för färg, bara tjugotvå år gammal. Det var en spännande tid — att få vara med i en tid då design fick en helt ny position. Orrefors var med i den vågen, med de starka Gallery-kollektionerna och stora premiärer på NK i Stockholm dit folk köade. Det var en fantastisk start på en karriär.”

Kosta Art Gallery Bruno Mathsson-hallen

Ljus - Skugga

"Jag designar för alla sinnen, säger Erika. Glaset ska framhäva drycken, ha bra balans och dessutom vara en fröjd för ögat."

Erika Lagerbielke

Senare under sitt långa framgångsrika yrkesliv har Erika Lagerbielke kommit att i hög grad förknippas med mötet mellan glas och vin, vilket hon har utforskat på djupet. Merlot, hennes avskalat eleganta serie vinglas från mitten av nittiotalet, blev en klassiker och storsäljare som senare har följts av flera.  ”Jag har alltid varit fascinerad av den sinnliga i upplevelsen av glaset, känslan, balansen, av att hålla det i handen, vätskan som möter munnen.”

Några av Lagerbielkes mest uppmärksammade specialprojekt är lysningsgåvan till kronprinsessan Victoria och herr Daniel Westling från Sveriges riksdag och regering 2010, Linnéuniversitetets rektorskedja 2010, Sigfridskräklan för Växjö stift 2011 samt en specialservis för Operakällaren i Stockholm 2020. Erika har belönats med priset Utmärkt Svensk Form tre gånger: Orrefors Intermezzo 1985, Orrefors Merlot 1995 och Orrefors Difference 2002 (hederspris). Utöver detta har hon belönats med Prins Eugen-medaljen av HM Konung Carl XVI Gustaf för framstående konstnärlig gärning (2010) samt Stockholms stads S:t Eriks-medalj (2014).

Vi firar 40 år med Erika Lagerbielke med en special edition av Intermezzo Champagne i Guld och med utställningen Ljus — Skugga i Bruno Mathsson-hallen i Kosta Art Gallery. I presentationen ingår ett kurerat urval av konstglas och bruksglas från de gångna fyra decennierna, tillsammans med en samtida del med konstglas Lagerbielke skapade i samarbete med Kosta Boda, En blå planet, som bygger vidare på en utställning som Lagerbielke visade i Stockholm 2022.

Ljus — Skugga

Erika Lagerbielke 40 år med Orrefors och Kosta Boda

Kosta Art Gallery Bruno Mathsson-hallen

22 oktober 2022 – 19 mars 2023