Sök

Orrefors på Nobelfesten

Nobelservisen formgiven 1991 av Gunnar Cyrén.

Orrefors på Nobelbanketten

Inför firandet av Nobelprisets 90-årsjubileum fick Orrefors och formgivaren Gunnar Cyrén i uppgift att skapa en ny glasserie åt Nobelstiftelsen. Glasen är munblåsta och handmålade i grönt och guld och finns nu i handeln i form av två olika vinglas, ett martini- eller champagneglas, ett ölglas och självklart det karaktäristiska snapsglaset med den lilla djävulen. En karaff fullbordar serien och tillför guldkant på varje dukat bord.

Glasen är tillverkade av finaste kristall, som tillsammans med de gyllene benet ger dukningen ett böljande och glittrande skimmer den 10 december varje år. Då dukas Blå hallen i Stockholms stadshus upp för Nobelbankett och inte mindre än 1 300 gäster från hela världen.

Totalt består Nobeldukningen av cirka 7 000 delar i porslin, 5 000 glas och 10 000 bestickdelar. 63 bord dukas upp och det sägs att de täcks av 470 meter linneduk. Förutom de vackra glasen och porslinet smyckas Blå hallen också av tusentals blommor importerade från San Remo i Italien, eftersom det var där Alfred Nobel bodde fram till sin död 1896.