Sök

Historia

Ett designarv

Orrefors historia är berättelsen om hur de enklaste av råvaror – kalk, sand och soda – blir till storslagna glasobjekt. Skogen var bränslet, konstnärerna gjorde Orrefors glas världsledande.

Först tillverkades glasburkar för konservering i 1800-talets Orrefors. När de sociala rörelserna och tanken om ”vackrare vardagsvaror” fått fäste vid sekelskiftet bjöds konstnärerna Edward Hald och Simon Gate till bruket. Genast skapar de helt nya föremål med färg och gravyr. Resultaten sprids över världen via utställningar, i inredningar och som bruksföremål. Glaset från skogen i Småland blir snart oöverträffat: Detta slår allt! Il n´y as que ca! utropas det vid världsutställningen i Paris 1925.

Fler konstnärer kommer till Orrefors, former förfinas och omprövas. I glasets heta massa finns oändliga möjligheter - för den som behärskar färdigheterna. Glaset som skapas idag bygger på den kunskap som genererats under mer än hundra år. De allra bästa formgivarna fortsätter nu att förtrolla världen med hjälp av glasets briljans och skönhet.

Historien om glaset från Orrefors skrivs än.

En faschinerande berättelse över flera decenium

Vår historia och framtid