Sök

Lena Bergströms 27 år med Orrefors

En formgivares perspektiv, Inspiration

22.00.20

“Att komma till glasets värld var helt underbart. Jag blev förälskad i glasets väsen, det fantastiska hantverket och all kunskap som fanns på Orrefors glasbruk.”

Lena Bergström

Lena Bergströms 27 år med Orrefors

År fyllda med framgång och nya upptäckter

Som formgivare utforskar Lena Bergström huvudsakligen två områden – glasets- och textilens fängslande värld, med inspiration från den intensiva storstaden samt den norrländska naturen som hon växte upp i.

 

“Kontrasten är stor mellan naturen i sin form och den arkitektoniska storstaden. Det är ganska mycket jag faktiskt - två sidor av mig. Den hårda och den mjuka sidan”, säger hon med ett skratt. 

 

Andra inspirationskällor som kännetecknar hennes bruksglas och konstobjekt är hennes intresse för mode, samtid och hantverk.

Nya möjligheter

År 1993 kontaktade Orrefors Lena Bergström för att delta i ett projekt som eventuellt kunde leda till nya möjligheter för formgivaren. Hon hade tidigare inte arbetat med glas, men hon hade en stor erfarenhet av design inom den textila inredningsindustrin.

 

“Att komma till glasets värld var helt underbart. Jag blev förälskad i glasets väsen, det fantastiska hantverket och all kunskap som fanns på Orrefors glasbruk.”

 

Hon arbetade med projektet som i sin tur resulterade i en utställning. Orrefors var mycket nöjda med hennes utförande och 1994 inleddes ett fortsatt samarbete. Sedan sin första kontakt med Orrefors har Lena formgett ett flertal serier som bland andra ljuslyktan Puck, vasserien Squeeze och Carat – tidlös design som än idag inreder folks hem.

 

Puck ljuslykta var min första volymprodukt för Orrefors. Jag älskar Snöbollen formgiven av Ann Wolff, i samarbete med Göran Wärff, i dess geniala lekfullhet. Inspirerad av vinterns värld ville jag skapa en samtida motsvarighet. I stället för snö ville jag härleda till is i form av vårt rena glas; Puck var född. Den här lyktan är en liten kärlek för mig. Den symboliserar ljus och hopp — något vackert som många har råd med,” berättar hon.

En bästsäljare

En utav Orrefors bästsäljande serier är Carat som lanserades 2009. Ljusstakarna i klarglas var de första produkterna i serien. Den har sedan dess utökats med vaser, ljuslyktor, tallrikar och servisglas.

”Uppdraget från företaget var att modernisera den slipade kristallen och jag fick direkt en tydlig vision; ljusstakar med oregelbundna slipade ben, ett slags glittrigt kaos, en ren och stadig fot i kontrast till det slipade samt en ljushållare i platina. En vacker materialkombination till det klara glaset. Jag är stolt över att den här serien har blivit en Orrefors-klassiker och storsäljare som är mycket uppskattad världen över”

Förutom att Bergström formger inredningsprodukter och bruksglas för Orrefors, uttrycker hon även sin konstnärliga sida. Hon har ställt ut på ett flertal välkända gallerier, bland annat på Galleri Glas i Stockholm med utställningen Winter Garden och återkommande på Vessel Gallery i London med utställningen Stellar, och snart med en jubileumsutställning som öppnar på Vessel Gallery våren 2022. Hon är även aktuell med jubileumsutställningen Lena 25+ på Kosta Art Gallery där hon ställer ut samtida och retrospektiva produkter och objekt från både Orrefors och Kosta Boda.

 

”Utställningen speglar mina 25+ år hos Orrefors och Kosta Boda men även min samtid i form av nya objekt. Utställningsarbetet har möjliggjort ett reflekterande över de produkter jag har formgett historiskt och jag känner mig väldigt glad eftersom de är tidlösa och fortfarande fungerar. Nu ger jag avstamp i de nya objekten och ser med glädje fram emot vad framtiden har att erbjuda”.

 

Läs mer om Lena Bergströms utställning Lena 25+.

Av Sofie Karlsson