• Start
  • Magazine
  • Tidlös skandinavisk elegans: Inredaren Nellie Fasths stilrena våning i centrala Malmö

Tidlös skandinavisk elegans: Inredaren Nellie Fasths stilrena våning i centrala Malmö

Hemma Hos, Inspiration

23.03.01

Med en samtida skandinavisk stil präglat av personliga och lekfulla inslag, speglar Nellie Fasths rofyllda våning hennes passion för design och kärlek för kvalitet och tidlöshet.

.

I de charmiga kvarteren runt Davidshallstorg i centrala Malmö bor Nellie Fasth, inredare på en mäklarfirma i Malmö, med sin sambo Alexander. Tillsammans har de inrett en magnifik lägenhet på fjärde våningen i skandinavisk stil, med en bas i sober och dämpad färgpalett som kombinerar klassisk design och samtida detaljer. 

 

Nellies passion för inredning och design har funnits med henne ända sedan barnsben och är något hon jobbat med till vardags under de senaste sex åren. Relationen till design och inredning är alltid närvarande, det är något som Nellie andas och har ett otroligt stort intresse för. 

“Utan att veta om det så började mitt intresse redan när jag var liten, då jag visste att det här med formspråk och hur olika saker kan ta varierande uttryck genom att sätta det i olika sammanhang var något jag tyckte var väldigt roligt och inspirerande. Jag har alltid vetat att jag vill göra något kreativt”.

Nellie Fasth

Hennes egen stil är minimalistisk och stilren, med personliga och lekfulla inslag i form av udda detaljer, där var sak gärna får ha sin plats.

“Min stil har utvecklats i linje med att jag har mognat och blivit mer modig. Jag tar inte längre ställning till vissa uttalade regler som finns, utan jag vågar testa gränser lite mer.”

Nellie

Hon influeras och inspireras av att hitta udda detaljer och mixar gärna olika material och stilar, vilket ger en intressant kontrast och det är här hon känner att hennes inredningsstil når sin fulla potential.

 

“Det är verkligen då det blir bra. Det är faktiskt nästan ett måste enligt mig, det är först då det blir intressant tycker jag. Jag tror det blir väldigt platt annars och att alla grejer kommer fram mer när de får stå i kontrast till något helt annat. Glas exempelvis gör mig verkligen glad. Det är så himla skört och vackert jämfört med stål, sten och keramik. Och det är så otroligt fint och känns lyxigt och bidrar till en fin mix tillsammans med andra material.”

Enligt Nellie har Orrefors produkter alltid haft en självklar närvaro i hemmet. Hon ser Orrefors 125 års jubileum som ett kvitto på kvalitet och tidlös design och tycker att Orrefors har lyckats modernisera sitt formspråk samtidigt som de behåller sin elegans och stilrena känsla.

Nellie beskriver sig själv som en lättsam, rolig och organiserad person som uppskattar sin vardagsrutin och för henne är det viktigt att hemmet får vara en central, lugn och trygg punkt i det annars hektiska livet som inredningsstylist. Det märks tydligt att Nellie har en stor kärlek för kvalitet och att det ska vara personligt. Hon är svag för designklassiker och botaniserar gärna på auktioner och köper begagnat på olika loppisar.

 

“Mitt hem för mig är verkligen mysigt. Det är varmt och tryggt med en lugn bas och alla saker har sin plats. Det är mycket klassiska detaljer och möbler och en hel del skandinaviskt. Stilrent men lite ballt här och där.”

 

“Favoriten i lägenheten är definitivt köket då man dras dit automatiskt. Det är en så härlig social plats att spendera tid och det är så mysigt med burspråket där man kan sitta och titta ut på gatan. Men jag älskar även känslan när man kommer in i lägenheten, det stora valvet och siktlinjen när man kommer in genom dörren."

Serien Cut in Number av Ingegerd Råman, som syns i Nellies hem, skulle hon själv beskriva som ett sant hantverk, med en minimalistisk nutida formgivning som samtidigt är tidlös och som hon alltid kommer att kunna ha i sin samling. 

 

“Orrefors har alltid varit väldigt säkra i sitt uttryck, där man ändå kan se att formspråket sakta utvecklats och tagit ut svängarna, men fortfarande tydligt andas kvalitet. Genom åren har designen tydligt moderniserats på sitt sätt, men där man fortfarande kan se Orrefors signum i varenda föremål. Det är elegant, klassiskt och fortfarande oerhört stilrent.”

 

Nellies hem är sannerligen en återspegling av hennes personlighet och designfilosofi, som kombinerar lekfullhet och ett organiserat lugn, kvalitet och en personlig touch samt klassiska och samtida inslag.